A zenekar

A MOTIVA zenekar

A Motiva zenekar a népzenét ötvözi a mai popzene hangzásvilágával. Különlegessége hogy az ének változatlanul megtartja az autentikus népdaléneklési módot, melytöl világszerte egyedivé válik a zenekar a műfajában. A dalok egy része saját erdélyi gyűjtésböl származik, a zenészek kreatívan illesztik saját stílusukat a hamisítatlan népi hangzáshoz.

Kovács Nóri, a „Népművészet Ifjú Mestere” díjjal kitüntetett énekesnő azon munkálkodik hogy zenekarával a népi hagyományokon alapuló művészetet szélesebb rétegek számára is vonzóvá tegye. A Motiva névre keresztelt produkcióban öt tapasztalt muzsikus játszik együtt. A népzenei motívumokat furulya és népi hegedű szólaltatják meg, a hangzást pedig gitár, basszusgitár és szintetizátor teszik teljessé. Nóri nem csupán elénekli, de – a hitelesség és a népies jelleg megőrzése mellett – zenésztársaival kreatívan be is illeszti a népdalokat a mai populáris zenei kultúra keretei közé. A műsor színességét a vidám, lüktető ritmusú, a közönséget táncra perdítő dallamok, valamint az elgondolkodtató, ringató, lírai hangvételű népdalfeldolgozások váltakozása biztosítja. A Motiva előadása minden korosztályt megérint. A fiatalok éppen úgy megtalálják a szívükhöz közel álló hangzásokat zenéjükben, mint szüleik és nagyszüleik, akik az eredeti dalokat ismerve szívesen fogadják be azok modern zenei megoldásokkal frissített változatait. A Motiva műsorát hallgatva, ősi népzenei gyökereink felidézése közben igazán büszkék lehetünk magyarságunkra. A zenei újításokon túl további érdekességként említendő, hogy a produkció saját népdalgyűjtéseket is feldolgoz. Az egyik ilyen gyöngyszem a Szerelem, szerelem című dal, amelyben Nóri az erdélyi Kovács Józsi bácsival énekel duettet, s amelynek előadása során Józsi bácsi is megjelenik a vetítővásznon. A dallamok és a táncok hangulatához illeszkedő vetítés egyébként nem csupán ebben a dalban, hanem mindvégig a produkció része. A Motiva különleges és mégis népszerű.

Megjelenések :

2009-2010 Erdélyi népdalgyüjtö körutak, koncertek.
2010 szeptember – október : USA turné, (New York, New Brunswick,Washington,Sarasota, Miami)
2010 december : USA turné (Los Angeles, San Diego Balboa fesztivál, Denver, Ontario)
2011 Belgium, Bruxelles Európa Parlament – Budapest, Parlament kormányzati rendezvények
2011 Felvidéki és magyarországi koncertek

Kovács Nóri egyéb megjelenések :

2000 Népművészet Ifjú Mestere állami kitüntetés
Közös produkciók : Balkan Fanatik,  Trans Global Underground (UK), Berecz András, Matókabinde, Pál Balázs filmrendező, Rajkó zenekar

2006 Mondanék én valamit… – szólólemez  (Az albumot a New Folk Sound külföldi zeneújság az év legjobb 10 magyar népzenei albuma közé választotta.)

2011 Országimázsfilm – Repülj madár – énekese

facebook : http://www.facebook.com/motivazenekar